אחד השלבים החשובים ביותר שיש לעבור לפני ניתוח להסרת משקפיים הוא תיאום הציפיות בין המנותח למנתח כשמן הסתם מדובר על שלב חשוב מאין כמוהו גם לקראת ניתוחים אחרים. אמנם שמו הפופולארי של הניתוח הוא "ניתוח להסרת משקפיים", אך בשפה המקצועית הרפואית, נהוג לקרוא לניתוח בשם "ניתוח לתיקון ראייה". אמנם מדובר בהבדל קטן, אך אין ספק שיש לו משמעות רבה.
במילים אחרות, ניתן לכתוב כי לא תמיד ניתן לגרום לכך שהמנותח ייהנה מעצמאות מוחלטת ממשקפי הראייה שלו לאחר הניתוח וחשוב מאוד להיות ערים לכך עוד לפני הניתוח כמובן. במאמר שלפניכם נפרט אודות היכולות של הניתוח להסרת משקפיים לגרום לשיפור בראייה וכן נדון במגבלות שלו.
לפני שנתחיל בדברים, חשוב מאוד לציין כי לא ניתן לבצע הכללות בנושא זה וכי היכולת של הניתוח לשפר את הראייה או לתקן את בעיות הראייה, משתנה ממנותח למנותח ולכן יש להתייחס לדברים בעירבון מוגבל. בכל מקרה ישנה חשיבות עליונה לביצוע של בדיקות מקיפות ויסודיות לפני הניתוח ולפגישת ייעוץ מקדימה לצורך תיאום ציפיות עם המנתח.
הקשר בין גובה המספר במשקפיים לבין הצלחת הניתוח
אמנם רוב המנותחים אכן נהנים לאחר הניתוח מעצמאות מוחלטת ממשקפיי הראייה שלהם, אך לא תמיד כך הם פני הדברים.
מטרת העל של הניתוח היא לשנות את צורת הקרנית על מנת לגרום לשינוי באופן שבו היא שוברת את קרני האור, תוך ניסיון לגרום לך שקרני האור יתמקדו במרכז הראייה ברשתית. עם זאת, ככל שקוצר הראייה או רוחק הראייה חמור יותר, כך היכולת לדייק בניתוח יורדת.
כאשר מדובר באדם בעל מספר קטן יחסית במשקפיים, הסיכוי לדיוק מרבי גבוה יותר ובהתאם לכך גם הסיכוי לנסיגת התוצאות לאחר הניתוח קטן מאוד. לעומת זאת במספרים הגבוהים, כשהכוונה למספרים גבוהים משישה דיופטר, הסיכוי לנסיגת התוצאות גבוה יחסית. לפיכך חשוב להבהיר למטופלים לפני הניתוח כי מטרת הניתוח היא לשפר את קוצר הראייה ולגרום להקטנת המספר במידת האפשר (בדגש על המילים במידת האפשר).
תיקון ראייה בסובלים מרוחק ראייה
בדרך כלל לאחר ניתוח הסרת משקפיים בלייזר המבוצע לצורך תיקון של רוחק ראייה, מתרחשת במהלך השנים נסיגה חלקית של התוצאות כשבמקרים מסוימים הנסיגה הופעת למלאה. עד גיל ארבעים נהוג לחלק את רוחק הראייה לשני רבדים: הרובד הסמוי והרובד הגלוי.
הרובד הסמוי לא בא לידי ביטוי עד גיל ארבעים כיוון שעדשת העין מסוגלת לפצות במידה מסוימת על תשבורת האור הלקויה בקרנית. עם זאת, החל מגיל ארבעים, עדשת העין מאבדת מהגמישות שלה והיכולת לפצות על בעיות התשבורת הולכת ונפגעת באופן הדרגתי אך מתמיד.
מאחר ובאופן טבעי מתרחשת נסיגה בתוצאות הניתוח לתיקון רוחק ראייה ומאחר והניתוח מתקן רק את הרובד הגלוי של רוחק הראייה, הרי שבסופו של דבר תוצאות הניתוח זמניות בלבד. עם זאת, עדיין מדובר לא אחת במספר שנים טובות של שיפור משמעותי בראייה ולכן אין להקל ראש בתועלת הצפויה מהניתוח.
נתונים סטטיסטיים
להלן כמה נתונים סטטיסטיים הנוגעים לשיפור בראייה של המנותחים לאחר הניתוחים השונים בנקודות:
- תיקון קוצר ראייה בשיטת PRK – 61-70 אחוז מהמנותחים רואים 6/6 ואילו 94-97 אחוז מהמנותחים רואים יותר טוב מ- 12/6.
- תיקון קוצר ראייה בשיטת LASEK – 70-74 אחוז מהמנותחים רואים יותר טוב מ- 6/6 ואילו 94-100 אחוז מהמנותחים רואים לפחות 12/6 או טוב מכך.
- תיקון קוצר ראייה עד רמה של -4.5 בשיטת wave front lasik – 88-98 אחוז מהמטופלים רואים 6/6 ומאה אחוז מהמטופלים רואים טוב יותר מ- 12/6.
- שיעור הניתוחים החוזרים לתיקון קוצר ראייה בקרב מנותחים שסובלים מקוצר ראייה קל עומד על שלושה אחוזים בלבד.
- שיעור הניתוחים החוזרים בקרב מנותחים שסובלים מקוצר ראייה חמור עומד על 23 אחוזים.
- שיעור הניתוחים החוזרים בקרב מנותחים שסובלים מרוחק ראייה עומד על שניים עשר אחוזים.