במצב תקין, בעין הבריאה, קרני האור המגיעות לעין נשברות באופן כזה שבסופו של דבר הן מתמקדות במרכז הראיה הממוקם ברשתית. שתי הרקמות האחראיות לשבירת קרני האור הן הקרנית, הממוקמת בחלק הקדמי ביותר של גלגל העין ועדשת העין הממוקמת מאחורי האישון שבמרכז הקשתית.
אם המוקד שבו מתרכזות קרני האור ממוקם מסיבה זו או אחרת לפני הרשתית, נוצר מצב שנקרא קוצר ראיה, הבא לידי ביטוי בראיה מטושטשת לרחוק ואם המוקד ממוקם מאחורי הרשתית, מוגדר המצב כרוחק ראיה, כלומר קושי לראות באופן חד וברור עצמים או אותיות לצורך העניין הממוקמים קרוב לעין. אסטיגמציה לעומת זאת, היא מצב שבו ישנה יותר מנקודה אחת שבה מתמקדות קרני האור.
מדוע קרני האור לא מתמקדות בנקודה אחת?
הגורם לכך שהקרנית לא תשבור את קרני האור באופן כזה שיוביל לנקודת מיקוד אחת הוא המבנה הלא תקין שלה. הקרנית התקינה מזכירה בצורתה חצי כיפה סימטרית ולעומת זאת קרנית לא תקינה, שגורמת לאסטיגמציה, היא קרנית המזכירה בצורתה את צורת הביצה או את כדור הפוטבול, בעל הצורה האובאלית.
הצורה הלא תקינה יוצרת למעשה מישורי תשבורת שונים הגורמים למיקוד קרני האור בנקודות שונות ביחס לרשתית. במקרים מסוימים האסטיגמציה יכולה לגרום לכך שנקודת מיקוד אחת תמוקם לפני הרשתית ואילו השנייה מאחורי הרשתית.
במקרים רבים המיקוד של התמונה על גבי הרשתית שונה בין שני מישורים המאונכים זה לזה. כך לדוגמה ישנם אנשים הסובלים מאסיטגמציה שבהם קרני האור המאוזנות מתמקדות בדיוק במרכז הראיה ברשתית, אך קרני האור המאונכות מתמקדות מעט מאחורי הרשתית. על מנת לתקן את הראיה, יש לטפל באופן ספציפי רק בקרניים המאונכות ולצורך כך התיקון האופטי של העדשות צריך להיות שונה בין המישורים.
העדשה המתאימה לתיקון אסטיגמציה נקראת צילינדר וגודל הצילינדר נמדד על ידי ההפרש שבין הכוחות האופטיים בין שני המישורים. הזווית של המישור מוכרת לרוב כתוספת ה"ציר" (AXIS בלעז) ונעה בין אפס למאה שמונים מעלות.
כיצד משפיעה האסטיגמציה על המספר במשקפיים?
את דרגת החומרה של האסטיגמציה נהוג למדוד בדומה למידת החומרה של הרפקרציה, ביחידת מידה הנקראת דיופטר. צילינדר הוא המרכיב בעדשת המשקפיים או בעדשת המגע שתפקידו לפצות על האסטיגמציה כך שצילינדר של דיופטר 1 נחשב לצילינדר בדרגה נמוכה, צילינדר המוערך בדיופטר אחד עד שלושה נחשב לדיופטר בינוני ואילו צילינדר גבוה הוא צילינדר שדרגת החומרה שלו גבוהה משלושה דיופטר.
אם למשל אדם סובל מקוצר ראיה של מינוס שלושה דיופטר במישור אחד ומקוצר ראיה של מינוס ארבע במישור השני, הרי שניתן לומר שהוא סובל מאסטיגמציה המצריכה תיקון של מינוס שלושה דיופטר וצילינדר של מינוס אחד.
האם ניתן לתקן אסטיגמציה בניתוח להסרת משקפיים?
רבים לא יודעים זאת, אבל באמצעות ניתוח להסרת משקפיים ניתן לטפל לא רק בקוצר ראיה או רוחק ראיה, אלא גם באסטיגמציה. כמו כן ניתן לטפל בבעיה בדרכים רבות מלבד משקפיים עם צילינדר או ניתוח לייזר כמו לדוגמה באמצעות עדשות טוריות, המושתלות במקום העדשות של המטופל, בניתוח המיועד לטפל בקטרקט.
ניתוח הלייזר המתאים עבור הסובלים מאסטיגמציה גורם לשינוי של מבנה הקרנית, המוביל לכך שתקבל צורה סימטרית יותר. בדרך כלל השיפור משמעותי מאוד ומספר הצילינדר יורד עד נעלם (בתלות בדרגת החומרה של האסטיגמציה לפני הניתוח) לאחר הניתוח. ברוב המקרים ניתן בעזרת לייזר לטפל גם בסובלים ממספרים גבוהים יחסית של אסטיגמציה, כל עוד מבנה הקרנית סדיר יחסית ודרגת החומרה של האסטיגמציה קבועה.