בעין בריאה, קרני האור חודרות לעין דרך הקרנית, עוברות לאישון הממוקם במרכז הקשתית, עושות את דרכן לעדשה ולאחר מכן מתמקדות בדיוק במרכז הראייה הממוקם ברשתית שכן לקרנית ולעדשה יש עוצמה אופטית הגורמת לשבירה של קרני האור כך שיתמקדו בדיוק במרכז הראייה.
רוחק ראייה הוא ליקוי ראייה הנגרם בעקבות שבירה לא תקינה של קרני האור המגיעות לעין, הגורמת לכך שקרני האור לא יתמקדו על הרשתית, אלא מעט מאחוריה. מצב זה הפוך לליקוי הנקרא קוצר ראייה, שבו קרני האור מתמקדות מעט לפני הרשתית.
בהתאם לכך, גם האופן שבו שני ליקויי הראייה הנזכרים מעלה באים לידי ביטוי מבחינה תסמינית שונה לגמרי שכן קוצר ראייה בא לידי ביטוי בקושי לראות באופן חד וברור עצמים מרוחקים ואילו רוחק ראייה בא לידי ביטוי בקושי לקרוא ספר למשל.
כיצד מטפלים ברוחק ראייה?
על מנת לתקן את התשבורת הלא תקינה של האור, ניתן לעשות שימוש בעדשות מגע או משקפיים, המיועדות למעשה לפצות על ה"טעות" בשבירת האור החודר לעין על ידי שינוי של המיקוד עוד לפני חדירת האור לעין. כמו כן ניתן לטפל בליקוי זה על ידי שינוי של מבנה הקרנית באמצעות ניתוח בו נעשה שימוש בלייזר.
בעוד שעל מנת לתקן את קוצר הראייה יש להסיר כמות מסוימת ממרכז הקרנית על מנת להפוך אותה לשטוחה יותר, הרי שעל מנת לטפל ברוחק ראייה, הסרת הרקמה צריכה להתבצע בהיקף הקרנית, על מנת להפוך את הקרנית לקמורה יותר.
רוחק ראייה סמוי מול רוחק ראייה גלוי
באופן עקרוני רוחק ראייה היא בעיה שלא מתרחשת בשכיחות גבוהה במיוחד בגילאים מוקדמים, אך לקראת העשור הרביעי והחמישי, השכיחות שלה הולכת ועלה בהתמדה. היכולת של העדשה להתקמר ולשנות את התשבורת הלקויה של האור כך שהמיקוד יתבצע ברשתית, מאפשרת לפצות על הליקוי רק עד גבול מסוים. כמו כן ככל שהאדם מזדקן, כך יכולת הפיצוי הולכת ופוחתת והליקוי משפיע על הראייה בצורה חמורה יותר ויותר.
עד גיל ארבעים נהוג לחלק את רוחק הראייה לשניים: רוחק ראייה סמוי ורוחק ראייה גלוי. החלק הסמוי של רוחק הראייה הוא למעשה החלק שעובר תיקון על ידי העדשה, המפצה על תשבורת האור הלקויה של הקרנית. מאחר וגמישות העדשה הולכת ופוחתת באופן טבעי החל מגיל ארבעים ואילך, הרי שיכולת הפיצוי הולכת ונפגעת וכתוצאה מכך, בדרך כלל תוצאות הניתוח להסרת משקפיים בקרב אנשים הסובלים מרוחק ראייה הולכות ונעלמות במקביל לחזרת הליקוי.
במקרים מסוימים חזרת הליקוי תהיה מלאה, אך בדרך כלל תהליך זה נמשך מספר שנים. באופן כללי מומלץ שלא לעבור ניתוח חוזר לאחר תיקון הראייה הראשון במצבים של רוחק ראייה שכן ניתוח חוזר עלול להוביל לשינוי רדיקלי מדי של הקרנית ולפגיעה בלתי הפיכה בראייה.
רוחק ראייה בילדים
רוחק ראייה בילדים יכול לגרום לפזילה במקרים מסוימים ובאחרים הוא יכול להוביל למצב שנקרא עין עצלה. עין עצלה הוא מצב שבו עקב חוסר סנכרון בין העיניים, המוח למעשה "מכבה" את המידע המגיע מאחת העיניים ובעקבות זאת מרכז הראייה האחראי לקליטת האותות העצביים מהעין שיצאה מסנכרון, לא מתפתח או מתנוון. בסופו של דבר ללא טיפול מצב זה עלול להוביל לכך שהמידע המתקבל מהעין לא יעבור עיבוד במוח ולפיכך רק אחת מעיניו של המטופל תשמש לו לראייה.
באמצעות ניתוח להסרת משקפיים לתיקון רוחק ראייה ניתן למנוע מצב מסוכן זה וכן ניתן לטפל בפזילה אם מתברר שהתפתחה על רקע רוחק ראייה.