ניתוח הסרת משקפיים או בשמו המוכר יותר ניתוח לייזר להסרת משקפיים הוא ניתוח מאוד נפוץ. הערכה היא שלמעלה מ-60 אחוז מהאנשים משתמשים במשקפיים לצרכים שונים והדבר מהווה עבורם אילוץ. למרות שמשקפיים יכולים להיות גם פריט אופנתי, ברוב המקרים הם מסרבלים במעט את החיים. התחליף הנפוץ למשקפיים – עדשות המגע, מהוות נטל לא פחות גדול, עם כל הטקס הנלווה להכנסתן, הסרתן והשמירה עליהן. לכן אין זה פלא שרבים מבקשים לבצע ניתוח הסרת משקפיים, מתוך מטרה לראות טוב יותר בלי כל העזרים המעיקים.
הצורך הזה היה קיים שנים רבות ובמשך שנים, הוצגו טכניקות שונות עבור ניתוח הסרת משקפיים. באופן טבעי, ניתוחים אלו היו מסוכנים יחסית וגם אחוזי ההצלחה שלהם היו פחותים. בעשורים האחרונים עם פיתוחה של טכנולוגיית הלייזר כל התחום עבר תהפוכות. כיום ניתוח הסרת משקפיים באמצעות לייזר הוא ניתוח שכיח מאוד, מיליונים ממנו מתבצעים מידי שנה בישראל ובעולם ובעיקר אודות לטכנולוגיית הלייזר הוא בטוח יחסית, ההחלמה ממנו מהירה והתוצאות, במידה והמנותח עומד בתנאים – מצוינות ואפילו מובטחות.
ועדיין עם כל ההתקדמות האדירה בתחום, חשוב לזכור שעדיין מדובר בניתוח. אפילו כזה שהוא מורכב ולכן דורש תכנון ודייקנות מצד המנתח. כל זה אומר כי חייבים לבחור במנתחים או במכונים הטובים והאיכותיים ביותר אבל גם שעל המנותח העתידי לבדוק היטב את מידת התאמתו ואת השיטה בה יתבצע הניתוח.
שיטות ניתוחי הלייזר
עוד לפני שנגיע לשיטות עצמן, ראוי להבין את הפעולה המתבצעת בניתוח ואת מטרתה. כאשר אדם כלשהו סובל מליקוי ראיה, הבעיה בדרך כלל היא מיקוד לא נכון. נדמה את המערכת האופטית של העין באמצעות שני חלקים. הקרנית החיצונית יותר והרשתית שנמצאת עמוק יותר ושם למעשה מתרכז האור. המיקוד של האור, נקבע על ידי הקרנית והעדשה שבחזית העין. כאשר אדם סובל מקוצר ראיה, האור מגיע למיקוד שלו קצת אחרי הקרנית ולכן אן מיקוד נכון של קרני האור ולפיכך גם לראיה.
הפעולה שעושים עדשות המשקפיים או עדשות המגע הוא לגרום לשבירה נכונה יותר של הקרניים ולהביא לכך ששיא המיקוד שלהן יהיה ברישתית עצמה במדויק (ולא לפניה, במרווח שבין הקרנית לרשתית). במידה ורוצים להסיר את המשקפיים ובכך גם למנוע את הפעולה המיטיבה שהם עושים, יש צורך להחליף אותה, בדבר שיביא לכך שהמיקוד יהיה גם כן על הרשתית. לצורך כך, באמצעות הלייזר משייפים את הקרנית, כך שקרני האור הפוגעות בה יתמקדו טוב יותר ויעשו זאת על גבי הרשתית, למעשה באופן טבעי, בלי להיעזר בעדשות חיצוניות.
LASIK, PRK ו- INTRALASIK
רובן המוחלט של שיטות ניתוח הסרת משקפיים בלייזר, הן למעשה 3 שיטות, חלקן ותיקות מאוד. הוותיקה ביותר היא שיטת PRK. בשיטה זו, מסירים את שכבת הציפוי של הקרנית, כך שניתנת גישה לבצע שיוף של הקרנית לצורך שיפור המיקוד. עם זאת, שכבת הציפוי (נקראת גם רקמת האפיתל) אינה חוזרת למקומה אלא למעשה נעלמת. רקמת אפיתל זו תגדל בתוך כ-3-5 ימים אל עד אז יש לשים סוג של עדשת מגע, שתדמה אותה. זה גם החיסרון הגדול של שיטת ה- PRK, שכן בשל הצורך בחידוש האפיתל, זמן ההחלמה ארוך יותר ויתכנו גם כאבים, רגישות לאור וראיה ירודה עד שיצמח.
בשל חסרון זה פותחה שיטת ה- LASIK. בשיטה זו יוצרים בעצם חיתוך או פיצול בין שכבות הקרנית ותולים מעין מתלה דק שמשמש סוג של רקמה חיצונית חליפית. בינתיים, באמצעות לייזר (סוג אחר של לייזר) מחודדת הקרנית ובסיום הליך זה, המתלה חוזר למקומו. הכל נעשה בדיוק ובמהירות בפרק זמן של פחות מכמה דקות ספורות לכל עין. גם ההתאוששות נחשבת מהירה מאוד על פי שיטה זו.
השיטה השלישית לביצוע ניתוח הסרת משקפיים היא שיטת ה- IntraLasik . היא נחשבת לשיטה המתקדמת ביותר כיום ולמעשה היא עושה פעולה דומה כמו שיטת ה- LASIK אלא שבשל טכנולוגיה מתקדמת יותר ניתן להשיג דיוק רב יותר בפעולת פיצול שכבת הקרנית. המשמעות העיקרית ביותר של דיוק זה, הוא האפשרות לביצוע הניתוח גם אצל בעלי קרנית דקה יחסית, שבשיטות האחרות, לא היו עומדים בתנאי של האפשרות הניתוחית בשל הקרנית הדקה.
היום שאחרי ניתוח הסרת משקפיים
כאמור, לפחות בשיטות המתקדמות, זמן ההתאוששות קצר מאוד, לרוב תוך 24 שעות. יחד עם זאת, חובה לבצע בדיקות תקופתיות, לפי זהות השיטה והמלצות המנתח. בבדיקות מוודאים כי תהליך ההחלמה תקין ואולי חשוב יותר, שהניתוח אכן השיג את מטרותיו. שיטת ה-PRK דורשת בדיקות מקיפות יותר.
לרוב, הניתוח אכן ישיג את מטרותיו, כאמור, ניתוח הסרת משקפיים נפוץ מאוד, מוכר ובעל אחוזי הצלחה מדהימים. מהר מאוד מתרגלים לתחושה של חיים חופשיים ממשקפיים. ברובם המוחלט של המקרים, השינוי הוא לתמיד אבל כמובן שישנם מקרים יוצאי דופן בהם נדרשים לבצע תיקונים או שיפורים, בעיקר כתוצאה מהתדרדרות או בעיה חדשה בראיה שאינה קשורה לניתוח.
בחירה נבונה
ישנה כמובן חשיבות רבה בבחירת זהות המנתח שיבצע את ניתוח הסרת משקפיים שתרצו. עליו להיות מיומן בניתוחי קרנית וניתוחי לייזר בשיטה שתבחרו. כדאי לשוחח עם לקוחות שכבר עברו את הניתוח. גם כדי ללמוד עוד על המנתח אבל גם כדי ללמוד על השיטות והתהליך ולקבל עוד מעט ביטחון מאנשים שכבר עשו זאת.
לצערנו, לא כל מי שמרכיב משקפיים יכול לבצע את הניתוח. נדרשים עיניים בריאות (בלי בעיות כמו קטרקט ואחרים), מספר קבוע ויציב לאורך תקופה. במידה ורופא ממליץ שלא לבצע את הניתוח, לא מומלץ להתווכח. מנגד, רופא שימליץ לכם על ביצוע הניתוח למרות שאתם יודעים שאינכם מתאימים – צריך להדליק אצלכם נורה אדומה.