השתלת עדשות פרימיום תוך עיניות (IOLs) היא שיטה בטוחה ויעילה להשבת הראייה לחולים שעברו ניתוח קטרקט או ניתוח החלפת עדשות שקופות.
זהו הליך החלפת העדשה השקופה הטבעית של העין, בהשתלת פרימיום המפחיתה את התלות בעדשות אופטיות, תוך ביטול הצורך העתידי בניתוח קטרקט.
עדשות פרימיום מיוצרות מחומר ביו תואם, ומושתלות בתוך העיניים. אלו הן עדשות מולטיפוקליות המוחדרות מתחת לקרנית בהליך חדשני המטפל באובדן ראייה ברורה ומאפשר למיליוני אנשים לראות טוב יותר ללא שימוש במשקפיים או בעדשות. מטופלים רבים שעברו הליך זה שיפרו את איכות חייהם.
הבנת הליך השתלת עדשות פרימיום
במהלך ניתוח קטרקט, העדשה הטבעית של העין מתעבה במשך הזמן. הליך השתלת עדשות פרימיום משמש כתחליף מלאכותי לעדשה הטבעית של העין, ומאפשר למטופלים לראות בבירור לאחר הטיפול. טרם פיתוח הליך זה, מטופלים שעברו ניתוח קטרקט נאלצו להרכיב משקפיים עבים או עדשות מגע על מנת לראות היטב לאחר הסרת העדשה הטבעית של העין.
הליך זה אושר על ידי ה-FDA בשנת 1981, והשתלים נכנסו למעשה לשימוש מאז אמצע שנות השישים. הדור הראשון של הליך זה השתמש בעדשות תוך עיניות, המכונות עדשות תוך עיניות מונופוקליות. השתלת עדשות פרימיום מייצגות שיפור טכנולוגי חדשני המאפשר ראייה טובה יותר מרחוק ומקרוב, ללא משקפיים.
השתלת עדשות פרימיום לעומת השימוש בעדשות רגילות
קיימים שני סוגים בסיסיים של עדשות תוך עיניות. עדשות מונופוקליות ועדשות פרימיום המכונות לעיתים מולטיפוקליות. עדשות תוך עיניות מסורתיות מגבילות את ראיית המטופלים ומאפשרות להם לראות ממרחק אחד בלבד: קרוב, ביניים או רחוק.
במצב זה, המטופלים נאלצים להסתמך על עדשות מתקנות על מנת להתמקד בעצמים במרחקים אחרים. השתלת עדשות פרימיום, מצד שני, מציעה למטופלים את היכולת לראות בבירור יותר ממרחק אחד ללא משקפיים. במילים אחרות, הן מאפשרות טווח נרחב יותר של ראייה בהשוואה לעדשות מונופוקליות.
המועמדים האידיאליים הלך זה הם אנשים בגילאי 21 עד שמונים; אנשים הסובלים מקטרקט קליני משמעותי, אך נמצאים במצב בריאותי מצוין אחר; ואנשים המעוניינים לשפר את ראייתם באופן משמעותי תוך הפחתת התלות בעדשות רגילות או במשקפיים. כדי לקבוע אם אדם נחשב כמועמד מתאים להשתלת עדשות פרימיום, יש לקבל בדיקה יסודית אצל רופא עיניים.
אופן ביצוע הליך השתלת עדשות פרימיום
בהליך אשפוז, המנתח מבצע חתך קטן בקרנית באמצעות טכנולוגיית אולטרסאונד. הוא מסיר בעדינות את העדשה המעובה הפגועה הטבעית של העין ומחדיר בזהירות את עדשות הפרימיום. החלפת העדשות מתבצעת באמצעות שתל.
המנתח משתמש בשיטה שאינה כרוכה בביצוע תפרים להשתלת העדשה התוך עינית, והשתלים מוחדרים באמצעות מזרק. זוהי שיטה פחות פולשנית לעומת השיטה המסורתית. שיטה זו מאפשרת התאוששות מהירה, כשבחלק מהמקרים ניתן להשיג התאוששות מלאה בתוך יממה עד שבוע או שבועיים מביצוע ההליך.