הרכבת משקפיים או עדשות מגע אינה משמשת תחליף מלא לראייה טבעית. קיימת תלות במשקפיים, והן מגבילות את האדם בביצוע פעולות שונות, ומנמיכות את איכות החיים שלו. בעשורים האחרונים תעשיית הסרת המשקפיים משגשגת, בפרט בישראל, משום שהיא מציעה טיפול ישיר לליקויי הראייה השונים ופוטרת את האדם מן התלות התמידית באמצעי עזר כמו משקפיים ועדשות מגע.
מרבית הטיפולים המוכרים כיום בתחום הסרת המשקפיים הם הליכים בהם קיימת התערבות כירורגית לשיוף ושינוי מבנה קרנית העין ולתיקון המבנה הפגום שלה, בדרך כלל באמצעות קרני לייזר. אך שיטות פחות מוכרות הן השיטות של הסרת משקפיים ללא ניתוח. המכונים והמומחים המציעים טיפולי הסרת משקפיים ללא ניתוח טוענים כי הסיכון שבניתוח אינו הכרחי, וכי העלויות של המכשור הרפואי הן מיותרות. לטענתם, גם הכאבים ואי הנוחות הנגרמים למטופלים עקב ניתוחי הלייזר יכולים להימנע, אם רק היו פותרים את הבעיה באמצעות הסרת משקפיים ללא ניתוח. מכיוון שבקרב רופאי העיניים ישנן גישות שונות בנוגע להסרת משקפיים ללא ניתוח, נציג את השיטות השונות לטיפול זה ונבחן את יעילותם.
אורתוקרטולוגיה
אחד הטיפולים להסרת משקפיים ללא ניתוח הוא טיפול האורתוקרטולוגיה, והוא נועד לשינוי מבנה קרנית העין. מרבית ליקויי הראייה נגרמים ממיקוד לא מדויק של קרני האור אל רשתית העין, כתוצאה ממבנה לקוי של העדשה. במקום ניתוחי הלייזר, המשייפים את קרנית העין כדי לתקן את מיקוד קרני האור, טיפול זה נעשה באמצעות עדשות מגע קשות המשנות את מבנה הרקמה החיצונית של הקרנית. רקמה זו נקראת רקמת אפיתל, והזזה שלה מאפשרת שינוי מבנה הקרנית ומיקוד מדויק יותר של קרני האור אל רשתית העין.
טיפול זה קיבל אמנם את אישור מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA), אך הוא נועד לטיפול במצבים ייחודיים, ולא מתאים כלל לכל החולים. קיימות גם עדויות על טיפולים מסוג זה להסרת משקפיים ללא ניתוח שהביאו ללקויות ראייה חמורות יותר ואף לעיוורון, זאת בשל חוסר היגיינה ומחסור בחמצן כתוצאה משימוש ממושך בלילה. מכיוון שטיפול זה אינו רווח כל כך בישראל, מחירו גבוה ביחס למדינות אחרות בעולם. ניתן לומר כי טיפול האורתוקרטולוגיה אינו מראה יתרונות משמעותיים לעומת ניתוחי הלייזר, לא בתחום הסכנה ולא בתחום המחיר, אך מכיוון והוא חדש יחסית בישראל יש להמתין ולראות אם יתפתח וישתפר בשנים הבאות
נוירוויז'ן
שיטה נוספת להסרת משקפיים ללא ניתוח היא שיטת הנוירוויז'ן, המתמקדת בשיפור של התהליך העצבי בראייה. בשונה מהאורתוקרטולוגיה ומניתוחי הלייזר, שיטה זו לא משנה את מבנה העין עצמה, כי אם פועלת על מרכז עיבוד הראייה העצבי בקליפת המוח (קורטקס). באמצעות תרגילי ראייה המטופל מפתח גירויים השולחים אותות אל מרכז עיבוד הראייה, והפעילות העצבית הרבה גורמת לשיפור משמעותי ברגישות לניגודיות, מה שמביא לחידוד התמונה במוח.
טיפול זה גם הוא זכה לאישור ממנהל התרופות האמריקאי, בטיפול בבעיות נקודתיות, כגון, עין עצלה. מכיוון ששיטת הנוירוויז'ן אינה משנה את מבנה העין, אין בה כדי לתקן בעיות מבניות, וגם אם יש בה כדי לגרום שיפור ניכר בראייה, היא לא בהכרח תועיל להסרת משקפיים ללא ניתוח בכלל ליקויי הראיה. בדרך כלל מי שמועמד לטיפול בשיטה זו הוא מי שליקוי הראיה שלו הוא קל, או מי שעבר ניתוחי לייזר ללא הצלחה. יתרון ניכר בשיטה זו הוא בטיחות מוחלטת של עיני המטופל שאינן נחשפות כלל לעדשות או כלי ניתוח. עם זאת, יש לציין כי הטיפול עשוי לגבות זמן יקר מהמטופל, כ-30 מפגשים בהם המטופל צריך לתרגל כ-40 דקות של תרגילי ראייה.
טיפות להסרת משקפיים ללא ניתוח- להיזהר מרמאות
באתרים מסוימים מופיע מידע אודות טיפות עיניים שביכולתם להוריד מספרי עדשות או להסיר משקפיים בכלל. רופאי עיניים מעידים כי טיפות כאלו נמצאות בשלבים ניסיוניים ראשוניים ועדיין לא הוכחה יעילותן. גופים רבים מנצלים את חוסר הידיעה בציבור ומציעים פתרונות קסם, "במחיר שווה לכל נפש" שלא פועלים, ואף יכולים להזיק. גם שני הטיפולים הקודמים שהזכרנו, אורטוקרתולוגיה ונוירוויז'ן, מפורסמים לעתים כפתרונות לכל ליקוי על אף שאינם כן.
משום כך יש לקרוא אודות המכון המציע את הטיפול, לבדוק אם הוא בעל הרשאות ממשרד הבריאות לביצוע ההליכים שהוא מציע, ולברר אודות אמינות המכון עם לקוחות אחרים. המכונים המציעים טיפות להסרת משקפיים מהווים דוגמא לבעיות שיש בשוק טיפולי הראיה. זכרו, הדברים שכתבנו אינם מחליפים ייעוץ רפואי, וכדאי להתייעץ תמיד עם רופא עיניים בטרם נקבל החלטה שעשויה להשפיע על בריאותנו ועל הכיס שלנו.
טיפולים ללא ניתוח- אלטרנטיבה ולא בחירה ראשונה
על פי הסקירה הקצרה שערכנו אודות הטיפולים המוצעים בשוק, נראה כי הם עדיין לא מפותחים באופן שיהיו עדיפים על ניתוחי לייזר. רופאי עיניים מסכימים כי נכון להיום, ניתוחי לייזר להסרת משקפיים הם מדויקים ביותר ומועילים למגוון הגדול ביותר של ליקויי ראייה הנובעים מבעיות מבנה העין. עם זאת, שני הטיפולים הראשונים שהזכרנו אכן יועילו במקרים מסוימים, דוגמת עין עצלה, ועל פי המלצת רופא עיניים.
זאת ועוד, הטיפולים שהוצגו לעיל, יכולים לשמש אלטרנטיבה לניתוח לייזר במקרים בהם לא ניתן לנתח. רבים ממרכיבי המשקפיים אינם מתאימים לניתוח לייזר מסיבות רבות: בני 18 ומטה לא יכולים לעבור ניתוח לייזר, למעט מקרים חריגים. גם לנשים בהריון לא מומלץ לבצע ניתוח לייזר. אדם בעל מבנה קרנית דק מדי- מתחת ל-400 מיקרון- לא יוכל לבצע את הניתוח. בנוסף, מחלות רבות מהוות התווית נגד לביצוע הניתוח- קטרקט, בעיות בעצבי העין (גלאוקומה), מחלות פרקים ומחלות אוטואימוניות. מכון הלייזר מבצע בדיקות התאמה לניתוח ועל סמך הממצאים וההגבלות שהוצגו קובע אם המטופל מתאים לניתוח לייזר או לא. במידה והמטופל אינו עומד בקריטריונים של ניתוח לייזר, ולאחר ייעוץ עם רופא, ניתן לבצע את אחת מהשיטות שהזכרנו כיעילות, כדי לשפר את מצב הראייה.